Ocean

Czemu rtęć jest groźniejsza w oceanie?

29 czerwca 2010, 10:45

Rtęć jest jednym z najbardziej trujących pierwiastków. Jak się okazuje, mimo znacznie niższych stężeń rtęci w oceanach, jest ona tam znacznie bardziej niebezpieczna dla człowieka niż w wodzie słodkiej.



Chwytak kuchenny dla osób z zapaleniem stawów

4 marca 2011, 13:09

Dla osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS) gotowanie bywa trudne, a nawet niebezpieczne. Ching-Hao Hsu, który w ubiegłym roku obronił licencjat z projektowania przemysłowego na Queensland University of Technology, opracował dla nich specjalne uchwyty na nadgarstki, które powinny znacznie ułatwić podnoszenie garnków.


Poznacie kości po zębach

7 grudnia 2011, 13:27

Zdjęcie rentgenowskie zębów można wykorzystać do oszacowania prawdopodobieństwa złamań kości w innych miejscach. Jak widać, warto je więc pokazać nie tylko dentyście, ale i ortopedzie.


Ważniejsza ilość utleniaczy na początkowych etapach życia?

23 lipca 2012, 11:09

Wiele wskazuje na to, że poziom reaktywnych form tlenu (RFT) na wczesnych etapach życia pozwala określić jego długość.


Cofający się lodowiec odsłonił tunikę z epoki żelaza

29 sierpnia 2013, 10:21

Topniejący norweski lodowiec Lendbreen odsłonił tunikę z epoki żelaza. Była ona mocno znoszona (przetarcia zakryto dwiema łatami) i miejscami wyblakła. Powstała między 230 a 390 r. n.e.


Ze wzrostem rozmiaru spódnicy rośnie ryzyko raka piersi po menopauzie

29 września 2014, 16:56

U kobiet, u których od połowy 3. dekady życia co dziesięć lat rozmiar spódnicy rósł o 1 jednostkę, ryzyko rozwoju raka piersi po menopauzie jest aż o 33% wyższe. Ogólny wzrost wagi w dorosłości to znany czynnik ryzyka raka piersi, ale rozrastająca się talia wydaje się szczególnie szkodliwa.


Przejadanie to skutek niedoboru hormonu w mózgu?

28 lipca 2015, 06:32

Gdy w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN) myszy laboratoryjnych występuje niedobór hormonu zwanego glukagonopodonym peptydem 1 (ang. glucagon like peptide-1, GLP-1), gryzonie przejadają się i spożywają więcej tłustych produktów.


Bakterie z gałęzi zasilają drzewa

23 maja 2016, 10:54

Zespół prof. Sharon L. Doty z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w Seattle zademonstrował, że topole rosnące na nieprzyjaznym górskim terenie mają bakterie, które dostarczają koniecznych do wzrostu cennych składników odżywczych. Amerykanie zauważyli, że społeczności mikroorganizmów są bardzo zróżnicowane (próżno szukać takich samych nawet w sadzonkach rosnących obok siebie).


Wykryto 7 genów bezsenności

12 czerwca 2017, 16:38

Międzynarodowy zespół naukowców zidentyfikował 7 genów ryzyka bezsenności. Autorzy publikacji z pisma Nature nie tylko wykazali, że bezsenność nie jest, jak się często postuluje, zaburzeniem czysto psychologicznym, ale i rzucili nieco światła na jej biologiczne podłoże.


U dzieci z alergiami ryzyko wystąpienia powikłanego zapalenia wyrostka jest niższe

8 sierpnia 2018, 10:32

U dzieci z alergiami ryzyko wystąpienia powikłanego zapalenia wyrostka robaczkowego jest niższe.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy